PROIECT EDUCATIV
PENTRU O ALIMENTATIE SANATOASA
Motto:
„Sănătatea nu este totul, dar fără sănătate totul este nimic”.
(Arthur Schopenhauer
Coordonator :
Prof. înv.primar Lavinia Ispas
·
Argument
Proiectul
educațional continuă ideea Zilei
Pământului, pentru o viață- verde. Grija pentru alimentație constituie o
preocupare crescută pentru fiecare dintre noi. Pentru că obiceiurile alimentare
se formează în copilărie , activițățile proiectului vor avea ca scop
accentuarea importanței nutriției corecte.Prin activități diverse elevii vor fi
conștientizați asupra obiceiurilor alimentare sănătoase.
DESCRIEREA
PROIECTULUI
→ SCOPUL:
Formarea deprinderilor de alimentaţie
sănătoasă şi dezvoltare armonioasă în rândul tinerilor
→OBIECTIVELE:
- Promovarea
unor comportamente alimentare sănătoase adecvate
sănătaţii fizice
şi psihice a elevilor;
-Informarea
elevilor privind drepturile consumatorilor;
-Formarea deprinderilor utilizării informaţiilor prevăzute pe etichetele
produselor alimentare;
- Stimularea
aptitudinilor artistice ale elevilor şi cultivarea gustuluiestetic;
-Adoptarea unui
comportament sănătos privind mişcarea zilnică susţinută;
- Dezvoltarea
abilităţilor de comunicare şi colaborare între adolescenţi- părinţi - profesori
- comunitatea locală;
→GRUP-ŢINTĂ
- DIRECT: Elevii claselor I-IV
→PERIOADA
DE DESFĂŞURARE:
16 -20 nov.(săptămâna educatiei globale)
ACTIVITATI DERULATE IN PROIECT
a)
prezentarea unor materiale (prezentări
power point/filmuleţe) privind importanţa alimentaţiei sănătoase ( FLOAREA ALIMENTATIEI-prezentare ppt.prof. Lavinia Ispas),
Informarea
elevilor privind drepturile consumatorilor si formarea deprinderilor utilizării
informaţiilor prevăzute pe etichetele produselor alimentare ;
b) realizarea de către echipele
participante la proiect a unor desene/postere/colaje/referate/pliante
,respectând tematica activităţii;
c) Formularea unor REGULI privind o alimentative sanatoasa;
-realizarea
meniului unei zilei;
e) Activitate
practică- Salata preferată-activitate integrată
-cântarirea alimentelor
- întocmirea
rețetei
-realizarea
salatei
f) Concurs
pe aceasta tematica, chestionar-evaluare;
→RESURSE
a)Materiale :
n echipamente : computer, aparat foto, xerox ;imprimantă;
n consumabile :
hârtie A4, A3, A1, scotch, markere, tuş, carioca, acuarele;
b)Informaţionale : Ordinul Ministerului
Sănătăţii Publice,nr. 156 din 12 septembrie 2008,cărţi de specialitate
(chimie, biologie,enciclopedii),
internet, ;
c) Strategice: activitatea în
grup,conversaţia,portofoliul,jocul de rol, lectura selectivă,activităţi
practice, redactarea unui text publicitar, redactarea computerizată ;
d) Spaţiale:
şcoală- cabinetul de
informare şi documentare.
e)Financiare : mici
sponsorizări ale părinţilor elevilor ;
g)Susţinere din
partea conducerii şcolii.
→REZULTATE AŞTEPTATE
•
responsabilizarea
elevilor faţă de problemele de sănătate;
•
însuşirea
unor noţiuni cross-curriculare de către elevii implicaţi ;
•
abilitatea
muncii în echipă, între elevii clasei / ai claselor implicate;
•
portofoliul
proiectului, un CD cu imagini din activităţile de implementare a proiectului.
•
elevii
devin mesagerii informaţiilor acumulate
în propriile lor familii;
•
toate
produsele realizate de elevi pe parcursul proiectului se vor regăsi ca surse de
informare la cabinetul de informare şi documentare al şcolii.
→MODALITĂŢI DE EVALUARE
/ DISEMINARE
-chestionare,
sondaje de opinii (înainte şi după proiect sau în timpul derulării preoiectului);
-analiza produselor
de grup: poster, referat , colaj, reclame publicitare, desene, sloganuri,
portofoliul proiectului;
-concurs.
-Activităţile
proiectului vor fi promovate prin intermediul mass-media, pe pagina web a
şcolii.
-Diseminarea
se va realiza prin articole în presa locală, prin crearea unui panou cu
fotografii de la activităţi, prin realizarea unui raport final.
-DIPLOME-pentru participant;
→IMPACTUL IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI:
reprezintă o
oportunitate de învăţare care se concretizează prin implicarea activă a
elevilor;
participarea
elevilor cu mintea, inima şi mâinile în acest demers reprezintă o experienţă de
natură să-i facă conştienţi faţă de problemele de sănătate şi de datoria lor de
a deveni activi, implicaţi şi responsabili;
încurajează
iniţiativa şi creativitatea;
formează la
elevi un sentiment de împlinire, mândrie, autorespect;
comunitatea
şcolară va deveni mai unită prin faptul că realizarea acestui proiect presupune
colaborarea membrilor ei;
şcoala devine
mai flexibilă, elevii putând fi capabili să deruleze activităţi în folosul
comunităţii;
creşterea
gradului de cunoaştere şi respectare a drepturilor consumatorilor;
conştientizarea
elevilor, părinţilor şi cadrelor didcatice privind efectele benefice ale
practicării mişcării fizice;
proiectul
oferă grupului ţintă şansa modificării mentalităţii şi aconsolidării
cunoştinţelor referitoare la o alimentaţie sănătoasa .
→ECHIPA DE PROIECT: -invatatorii claselor I-IV
Partener: -DISPENSARUL MEDICAL
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu