sâmbătă, 2 mai 2015

PROIECT EDUCATIV : PENTRU O ALIMENTATIE SANATOASA



PROIECT  EDUCATIV



 PENTRU O ALIMENTATIE SANATOASA

  

       


                        Motto:
                   „Sănătatea nu este totul, dar fără sănătate totul este  nimic”.  
                                                          (Arthur Schopenhauer
                                  


                                     Coordonator :
           Prof. înv.primar  Lavinia Ispas

·        Argument
Proiectul educațional continuă  ideea Zilei Pământului, pentru o viață- verde. Grija pentru alimentație constituie o preocupare crescută pentru fiecare dintre noi. Pentru că obiceiurile alimentare se formează în copilărie , activițățile proiectului vor avea ca scop accentuarea importanței nutriției corecte.Prin activități diverse elevii vor fi conștientizați asupra obiceiurilor alimentare sănătoase.

             
     DESCRIEREA PROIECTULUI


SCOPUL:
 Formarea deprinderilor de alimentaţie sănătoasă şi dezvoltare armonioasă în rândul tinerilor

 OBIECTIVELE:

- Promovarea unor comportamente alimentare sănătoase adecvate
sănătaţii fizice şi psihice a elevilor;

-Informarea elevilor privind drepturile consumatorilor;
-Formarea deprinderilor utilizării informaţiilor prevăzute pe etichetele produselor alimentare;
- Stimularea aptitudinilor artistice ale elevilor şi cultivarea gustuluiestetic;
 -Adoptarea unui comportament sănătos privind mişcarea zilnică susţinută;

- Dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi colaborare între adolescenţi- părinţi - profesori - comunitatea locală;

→GRUP-ŢINTĂ - DIRECT: Elevii claselor I-IV
→PERIOADA DE DESFĂŞURARE: 16 -20 nov.(săptămâna educatiei globale)

  

                        ACTIVITATI DERULATE IN PROIECT

a)     prezentarea unor materiale (prezentări power point/filmuleţe) privind importanţa alimentaţiei sănătoase ( FLOAREA ALIMENTATIEI-prezentare ppt.prof. Lavinia Ispas),  Informarea elevilor privind drepturile consumatorilor si formarea deprinderilor utilizării informaţiilor prevăzute pe etichetele produselor alimentare ;

      b) realizarea de către echipele participante la proiect a unor desene/postere/colaje/referate/pliante ,respectând tematica activităţii;

     c) Formularea unor REGULI privind o alimentative sanatoasa;

      d) Bucatar pentru o zi!-Pot sa fac si eu un meniu!
            -realizarea meniului unei  zilei;
                     
     e) Activitate practică- Salata preferată-activitate integrată
-cântarirea alimentelor
- întocmirea rețetei
-realizarea salatei

     f) Concurs pe aceasta tematica, chestionar-evaluare;

 
               
→RESURSE
a)Materiale :
n  echipamente : computer, aparat foto, xerox ;imprimantă;
n  consumabile : hârtie A4, A3,  A1, scotch, markere, tuş, carioca, acuarele;
b)Informaţionale : Ordinul Ministerului Sănătăţii Publice,nr. 156 din 12 septembrie 2008,cărţi de specialitate
(chimie, biologie,enciclopedii), internet,  ;
c) Strategice: activitatea în grup,conversaţia,portofoliul,jocul de rol, lectura selectivă,activităţi practice, redactarea unui text publicitar, redactarea computerizată ;
d) Spaţiale: şcoală-  cabinetul de informare şi documentare.
  e)Financiare : mici sponsorizări ale părinţilor elevilor ;
g)Susţinere din partea conducerii şcolii.

→REZULTATE AŞTEPTATE
         responsabilizarea elevilor faţă de problemele de sănătate;
         însuşirea unor noţiuni cross-curriculare de către elevii implicaţi ;
         abilitatea muncii în echipă, între elevii clasei / ai claselor implicate;
         portofoliul proiectului, un CD cu imagini din activităţile de implementare a proiectului.
         elevii devin mesagerii informaţiilor acumulate  în propriile lor familii;
         toate produsele realizate de elevi pe parcursul proiectului se vor regăsi ca surse de informare la cabinetul de informare şi documentare  al şcolii.

→MODALITĂŢI DE EVALUARE  / DISEMINARE
-chestionare, sondaje de opinii (înainte şi după proiect sau în timpul derulării preoiectului);
-analiza produselor de grup: poster, referat , colaj, reclame publicitare, desene, sloganuri, portofoliul proiectului;
-concurs.
-Activităţile proiectului vor fi promovate prin intermediul mass-media, pe pagina web a şcolii.

-Diseminarea se va realiza prin articole în presa locală, prin crearea unui panou cu fotografii de la activităţi, prin realizarea unui raport final.

-DIPLOME-pentru participant;


→IMPACTUL IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI:
reprezintă o oportunitate de învăţare care se concretizează prin implicarea activă a elevilor;
participarea elevilor cu mintea, inima şi mâinile în acest demers reprezintă o experienţă de natură să-i facă conştienţi faţă de problemele de sănătate şi de datoria lor de a deveni activi, implicaţi şi responsabili;
încurajează iniţiativa şi creativitatea;
formează la elevi un sentiment de împlinire, mândrie, autorespect;
comunitatea şcolară va deveni mai unită prin faptul că realizarea acestui proiect presupune colaborarea membrilor ei;
şcoala devine mai flexibilă, elevii putând fi capabili să deruleze activităţi în folosul comunităţii;
creşterea gradului de cunoaştere şi respectare a drepturilor consumatorilor;
conştientizarea elevilor, părinţilor şi cadrelor didcatice privind efectele benefice ale practicării mişcării fizice;
proiectul oferă grupului ţintă şansa modificării mentalităţii şi aconsolidării cunoştinţelor referitoare la o alimentaţie sănătoasa .

→ECHIPA DE PROIECT: -invatatorii claselor I-IV
                      Partener:  -DISPENSARUL MEDICAL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu