joi, 21 mai 2015

ALBA-IULIA (TRASEUL PORTILOR-CETATE)



         Traseul Portilor cuprinde cele 7 porti ale cetatii bastionare Alba Carolina precum si cladirile cu valoare istorica construite aici de-a lungul mai multor secole.

Poarta a I-a
Poarta I Cetatea Carolina - Alba Iulia, Hotel edieval
Prima poarta dintre cele trei ale cetatii bastionare, care asigura accesul din directia estica are forma unui arc de trimf cu trei intrari. Pe ambele fatade ale portii se afla patru basoreliefuri cu scene mitologice. În partea superioara a acesteia se gaseste, pe un piedestal, stema Austriei incadrata de statuile zeului Marte si zeitei Venus si la cele doua extremitati doua bombarde in pozitie de tragere.


Poarta a II-a
Poarta a II Cetatea Carolina, Alba Iulia
Poarta a II-a a cetatii bastionare este amplasata pe cea de-a doua linie de aparare a acesteia, având trei intrari cu deschiderile libere in partea superioara. Aceasta a fost demolata partial in anul 1937, pentru a permite desfasurarea lucrarilor de constructie la "Obeliscul Horea, Closca si Crisan". Dupa restaurare, conservare si reconstituire, Poarta a II-a a fost inclusa in circuitul cetatii.

Poarta a III-a
Poarta a II Cetatea Carolina, Alba Iulia
Poarta a III-a a cetatii bastionare de la Alba Iulia este cea mai mare si mai impunatoare dintre cele sapte porti ale fortificatiei, remarcându-se prin masivitatea si bogatia decorului ce o impodobeste pe ambele fatade. Poarta are forma unui edificiu prismatic, cu dublu arc de triumf, având doua intrari pietonale si una carosabila. Deasupra acesteia se afla statuia ecvestra a lui Carol al VI-lea, imparatul austriac in timpul caruia a fost ridicata cetatea. În soclul statuii imparatului austriac, se afla amenajata celula unde se presupune ca a fost inchis Horea, principalul conducator al marii rascoale taranesti din 1784-1785.


Poarta a IV-a
Poarta a II Cetatea Carolina, Alba Iulia
Poarta a IV-a este situata la mijlocul zidului ce leaga bastionul Sfintei Trinitati de bastionul Sfântul Mihail, fiind singura decorata de pe latura vestica, in stil baroc. Poarta este prevazuta cu o singura intrare semicirculara incadrata de pilastri, de o parte si de cealalta a acesteia gasindu-se doua camere de garda asezate simetric in valul de pamânt al curtinei, iar deasupra portii se afla o cladire care adapostea in trecut un corp de garda.


Poarta a V-a
Poarta a II Cetatea Carolina, Alba Iulia
Poarta a V-a a fost amplasata pe coltul de sud-vest al ravelinului Sfânul Mihail, demolat partial in 1921, cu ocazia lucrarilor de constructie a Catedralei Ortodoxe. Poarta este una dintre intrarile secundare, aflate in partea vestica a cetatii Alba Carolina. Arhitectura acesteia este una simpla, fara elemente sculpturale. În fata portii se gaseste un pod ce face legatura intre ravelinul Sfântul Mihail si cea de-a treia linie de aparare a cetatii numita contragarda.


Poarta a VI-a
Poarta a II Cetatea Carolina, Alba Iulia
Poarta a VI-a este amplasata pe cea de-a treia linie de aparare, contragarda. Aceasta are dimensiuni reduse, fiind compusa doar din doi piloni laterali lipsiti de elemente decorative. La exterior, cu ajutorul unui pod de lemn comunica cu o piateta, iar in partea opusa printr-un pasaj ingust, facea legatura cu poarta a V-a. Mai este cunoscuta si sub denumirea de Poarta Regelui deoarece pe aici au intrat regele Ferdinand si regina Maria, in anul 1922, cu ocazia incoronarii lor.


Poarta a VII-a
Poarta a II Cetatea Carolina, Alba Iulia
Poarta a VII-a a fost descoperita in timpul lucrarilor recente de restaurare a cetatii. Aceasta este situata pe latura de nord a fortificatiei, mai precis pe cea de-a treia linie de aparare. Poarta se prezinta sub forma unui tunel boltit, din caramida. Dimensiunile impunatoare ale acesteia le permitea cavaleristilor sa paraseasca cetatea, in numar mare, pentru a lansa atacuri rapide. Tot prin aceasta poarta erau aprovizionate magaziile si cazematele din contragarda.

 



marți, 19 mai 2015

PROIECT DIDACTIC - PADUREA

       


Clasa a IV-a
Aria curriculară:MATEMATICĂ ŞI ŞTIINŢE ALE NATURII
Disciplina:ŞTIINŢE
Unitatea de învăţare:MEDII DE VIAŢĂ
Conţinut:PĂDUREA
Tipul lecţiei:mixtă

 Competente generale:
 1.1  Să identifice relaţii între părţile componente ale unui sistem studiat
 1.2  Să descrie relaţii între sisteme din mediul înconjurător
 1.3 Să comunice prin maniere diverse observaţii privind relaţiile dintre părţile componente ale unui sistem

Competente specifice
*      să defineascǎ corespunzǎtor pǎdurea ;
*        descrie cele trei tipuri de pǎduri, ţinand cont de tipurile de copaci din care sunt alcătuite ;
*      sǎ prezinte fauna şi vegetaţia din pădurile din zona de munte , deal , câmpie ;
*      sǎ alcǎtuiascǎ lanţuri trofice ;
*      sǎ exemplifice importanţa pǎdurii, realizand îndemnuri cu tematică ecologică;
*      sa utilizeze aplicatia WEB 2.0, pentru a rezolva corect testul ;

Valori si aptitudini:
*       Manifestarea curiozitatii si imaginatiei in crearea si rezolvarea de situatii problema;
*       Manifestarea capacitatii de concentrare
*      Formarea motivatiei pentru studierea stiintelor ca domeniu relevant pentru viata sociala;
*      Dezvoltarea indepedentei in gandire si actiune;
*       Intelegerea si utilizarea eficienta si corecta a aplicatiilor Web 2.0

Resurse: A.metodologice:
                    a)strategia didactică:dirijată
                    b)metode şi procedee:  conversaţia euristica, problematizarea, descoperirea dirijata , brainstorming, Instruirea asistata de calculator, harta conceptuala, copacul asteptarilor.
                    c)forme de organizare:frontală, individuală, pe echipe.
                    d)mijloace didactice: calculatoare,acces internet wi-fi, prezentare ppt, filmulete youtube, evaluare Google Form, fişe informative, şabloane
                   e)Procedee de evaluare: analiza răspunsurilor primite, analiza şi compararea rezultatelor elevilor, aprecierea corectitudinii rezolvării aplicaţiilor (verbală / notarea activităţii elevilor).

                    B.bibliografice:
                    a),,Curriculum Naţional.Programe şcolare pentru învăţământul primar”
                    b),,Ştiinţe-manual pentru clasa a IV-a”(Ed. Universitară)
                    c),,Ştiinţe-suport didactic”(Ed. Aramis)
                   d) www.google.ro, www.youtube.com

                    C.temporale:45 minute
                    D. umane: nr. de elevi-15